دریانیوز: جولان و رژه سگ های ولگرد در محلات، خیابان و معابر سطح شهرو سواحل و پارک ها از یک طرف و سگ گردانی در خودروها و موتورسیکلت ها و پارک ها و... و نگهداری سگ در مجتمع های مسکونی توسط برخی از ساکنان باعث گلایه شهروندان شده است ونیاز است متولیان مربوطه اقدامات مناسبی را در این حوزه داشته باشند. گرچه قوانینی در این حوزه ها بخصوص سگ گردانی و نگهداری سگ در آپارتمان ها که منجر به آزار واذیت و سلب آرامش ساکنان می شود، وجود دارد؛ اما نیاز است با جدیت بیشتری توسط متولیان مربوطه برخورد شود. این روزها جولان سگهای ولگرد در معابر اصلی و فرعی شهر از حالت ناهنجاری عبور کرده و به بخشی از روال طبیعی و دغدغه نگرانکننده زندگی روزمره تبدیل شده است. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، از میان ۱۷۰۹ عامل بیماریزا، ۸۳۲ عامل، از حیوانات به انسان منتقل می شود (بیماریهای زونوتیک یا مشترک بین انسان و دام )، همچنین از میان ۱۵۶ بیماری نوپدید شناخته شده در انسان، ۱۱۴ مورد آن از حیوانات به انسان منتقل میگردد.
نگاهی گذرا به کوچه و خیابانهای شهربندرعباس به روشنی حاکی از آن است که آمارهای سازمان جهانی بهداشت میتواند در آیندهای نزدیک مصادیق واقعی و میدانی خود را در این شهر تجربه کند.این روزها جولان سگهای ولگرد در معابر اصلی و فرعی شهر از حالت ناهنجاری عبور کرده و به بخشی از روال طبیعی زندگی روزمره تبدیل شده است، به گونهای که گویا هیچ خیالی برای مدیریت بحران سگهای ولگرد وجود ندارد.حضور آزادانه سگهای ولگرد در سطح شهر، امر پذیرفتنی نیست و انجام اقدامات اساسی در جهت کنترل اصولی این حیوانات، از وظایف دستگاههای ذیربط امری ضروری به نظر میرسد. سگهای ولگرد و سگ هایی که توسط برخی افراد در شهر گردانيده می شود و یا در خانه ها ومجتمع های مسکونی نگهداری می شوند، علاوه بر اینکه ازلحاظ بهداشتی برای مردم آسیب زا وخطرناک هستند، از آن طرف باعث برهم زدن آرامش و امنیت جانی شهروندان مخصوصاً کودکان هستند و نیاز است دستگاه قضایی و انتظامی نیز با مخلان امنیت شهروندان برخورد قاطعی را داشته باشند. متأسفانه اثرات منفی این موضوع به حوزه ورزش در این سال ها نیز کشیده شده و دلیلی برای کمرنگ شدن حضور شهروندان و بخصوص بانوان در ورزش صبحگاهی، پیاده روی و... هم گردیده است.
ترس برخی از شهروندان از حضور سگهای ولگرد در کنار مشکلات بهداشتی و احتمال انتقال بیماری، نگرانی مردم را در این زمینه افزایش داده است و مسئولان باید برای جمعآوری سگهای ولگرد چارهای بیاندیشند تا مردم از وجود سگها در شهر واهمه نداشته باشند. بر اساس بند ۱۵ ماده ۵۵ قانون شهرداریها، جمعآوری و دفع حیوانات بدون صاحب و مضر در سطح شهر از وظایف شهرداریهاست. هر ساله تعدادی زیادی از شهروندان مورد حمله سگ های ولگرد و یا سگ هایی که توسط شهروندان گردانيده یا نگهداری می شود، قرار می گیرند وبرخی هم جان شان را ازدست می دهند. دیگر بهقدری سگها زیاد شده که تنها رژه سگها را در شب نیست که میبینید، در روز روشن در نقاط مختلف شهر و حتی درون محوطه برخی ادارات، درمانگاه ها و بیمارستان ها و... نیز شاهد حضور سگهای ولگرد هستیم و به هرکجا که قدم میگذارید، سگهای زیادی که برخی شاید بیمار هم هستند، را میبینیم.شهرداری در گذشته اعلام کرده بودکه سگهای ولگرد سطح شهر جمعآوری میشوند، اما در عمل نهتنها شاهد کم شدن سگها نیستیم، بلکه انگار به تعداد سگهای ولگرد هم افزوده میشود.
گلایه شهروندان
شهروندان از وضعیت موجود بسیار گلایه مندند و خواستار اقدام متولیان موبوطه با سگ گردانی، نگهداری سگ در مجتمع های مسکونی و جولان سگ در محلات و خیابان ها، سواحل، پارک ها و.... هستند. آنها از اینکه سگ ها آزادانه در شهر رها هستند ویا توسط افرادی در سطح شهر گردانيده می شوند و هیچ برخوردی هم با آنها صورت نمی گیرد، بسیار گلایه مندند.
لزوم برخورد با سگ گردان ها
یکی از شهروندان بندرعباسی گفت: مدتی قبل در پیاده روهای یکی از بلوار اصلی شهر بندرعباس با همسرم بصورت پیاده می رفتیم که صدای پارس سگ از پشت سر باعث وحشت مان شد و همسرم هم که مشکل قلبی داشت، دچار تپش قلب و مشکل شد. وقتی پشت سرمان را نگاه کردیم، متوجه شدیم که جوانی زنجیر سگش را در دست گرفت و ایستاده و سگش هم به رهگذران پارس می کند وباعث ایجاد رعب و وحشت عابران می شود. واقعا چرا در بندرعباس با اینگونه افراد برخوردی نمی شود؟ برخی هم سگ را می آوردند داخل آپارتمان و سروصدای سگ باعث سلب آرامش ساکنان شده و همچنین امکان سرایت بیماری بین انسان و دام توسط سگ وجود دارد که نیاز است برخوردهای لازم با متخلفین صورت گیرد. از طرفی دیگر به لحاظ شرعی هم این حیوان نجس است و بایستی در این زمینه اطلاع رسانی بیشتری شود.
وجود سگ در ساحل، پارک، مجتمع های مسکونی
برخی دیگر از شهروندان عنوان کردند: در ساحل، پارک ها و محلات و خیابان ها و... سگ وجود دارد و امنیت نداریم و نیاز است با کسانی هم که اقدام به سگ گردانی می کنند، برخورد شود تا امنیت و آسایش مردم در مخاطره قرار نگیرد. همچنین در صورتیکه مردم از وجود ونگهداری سگ در مجتمع های مسکونی گلایه داشته وبا پلیس تماس می گیرند نیروی انتطامی فوری حضور داشته باشد و با کسانی که اقدام به نگهداری سگ در مجتمع های مسکونی و... نموده وباعث ناراحتی و سلب آسایش ساکنان می شوند، برخورد لازم را داشته باشند. برخی از ساکنان در مجتمع ها اقدام به نگهداری سگ در واحد مسکونی خود می کنند ومی گویند چهاردیواری اختیاری است که در واقع چنین نیست وسروصدای این سگ باعث سلب آرامش ساکنان شده واگر سگ بیماری مشترک بین انسان و دام هم داشته باشد، به سایر ساکنان منتقل می شود. مدتی قبل هم اعلام شد که حیوانات و از جمله سگ مبتلا به کرونا می شود و این بیماری را هم منتقل می کند وبه همین دلیل بایستی از نگهداری سگ در مجتمع های مسکونی جلوگیری شده و دستگاه های متولی به این موضوع رسیدگی کنند.
سگ جلوی مدارس
برخی از والدین دانشآموزان نیز از ترس و وحشتی که سگ ها در مسیر یا جلوی مدارس برای دانش آموزان وارد می کنند، گلایه مندند و خواستار جمع آوری سگ ها شدند.
قانون در مورد سگ گردانی چه میگوید؟
قوانین و مقررات در رابطه با موضوع سگ گردانی در معابر و ایجاد ترس و وحشت برای افراد جرم انگاری کرده است. به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،در قوانین و مقررات کیفری جمهوری اسلامی ایران پیرامون سگ گردانی مشخصا جرم انگاری خاصی صورت نگرفته است. لیکن به دلیل تماس های مکرر روزانه شهروندان با فوریت های پلیسی 110، مبنی بر وجود سگ در معابر عمومی و پارک ها که باعث ایجاد ترس و وحشت و سلب آسایش برای بانوان و کودکان و افراد بیمار می شود، جرم انگاری چنین اقدام مخاطره آمیزی و برخورد با مرتکبین آن ضرورتی غیر قابل انکار است. لذا مواد قانونی موجود و فعلی که می تواند در رابطه با موضوع سگ گردانی مورد اشاره قرار گرفته و از طریق آنها برخورد صورت گیرد به شرح زیر است: ماده 638 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی اعلام می دارد «هر کس علنا در انظار و اماکن عمومی و معابر تظاهر به عمل حرامی نماید، علاوه بر کیفر عمل به حبس از ده روز تا دو ماه یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم می شود. در صورتی که مرتکب عملی شود که نفس آن عمل دارای کیفر نیست ولی عفت عمومی را جریحهدار کند، فقط به حبس از ده روز تا دو ماه یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.»
ماده 619 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی اعلام می دارد « هر کس در اماکن عمومی یا معابر، متعرض یا مزاحم اطفال یا زنان بشود یا با الفاظ و حرکات مخالف شئون و حیثیت به آنان توهین کند به حبس از دو تا شش ماه و تا 7۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.» بعضی افراد با سگ گردانی و بردن این حیوان به معابر و اماکن عمومی باعث ایجاد ترس و وحشت برای شهروندان می شوند و بعضا با این اقدام موجب اخلال در نظم و آسایش و آرامش عمومی شده و عفت عمومی را نیز جریحه دار می کنند، از طرفی چنین رفتاری می تواند تهدیدی علیه سلامت شهروندان بوده و در انتقال و شیوع انواع بیماری موثر است. لذا با وصف چنین اقدامی که باعث تجاوز به حقوق شهروندی می شود، می تواند در زمره رفتار مجرمانه موضوع ماده 638 قانون مجازات اسلامی تحت عنوان جریحه دار نمودن عفت عمومی قرار گیرد یا اینکه در صورت منجر شدن به اخلال در نظم و آسایش و آرامش عمومی و یا ایراد صدمه بدنی به شهروندان شود مشمول ضمانت اجرای موضوع مواد 522 و 618 قانون مجازات اسلامی می شود.
علی زارعی / دریا